Årets hjältar: del 1

Vid första anblicken kan rollspelsåret 2012 verka som en besvikelse. Många spel som verkade ha fastnat i en evig “kommer snart”-fas, lika många lades ned. Det nya Western sköts på framtiden igen. Coriolis-dödaren New Messiah dog, medan Coriolis själv tycks minst lika avlägset som för ett år sedan. Eon IV repade sig inte riktigt efter diskussionerna om marmorerad bakgrund: ja eller nej. Drakar och Demoners jubileumsår kom och gick, men jubileumsutgåvan uteblev. Och på småspels-fronten var det nästan lika illa – lite som att blotta hotet om stora titlar fick hemmapularna att kura i skräck. Så vid första anblicken kan rollspelsåret 2012 verka som en besvikelse.

Men det vore fel. För en tapper skara män och kvinnor kämpar oförtrutet vidare med stora och små stordåd för vår hobby. Spelårets hjältar.

Årets hjältar: konstruktörer

Fria Ligan (Svavelvinter, Trameze mm)

I flera års tid man kunnat läsa om ett spel som var så roligt att ingen utom piruett-magnus var betrodd att spela det. Ett spel som med lika delar mod och dårskap utgivits för att vara “en hybrid mellan indie och trad”. Ett spel som skulle vara som en soffbords-bok och ha fler illustrationer än Coriolis. I år kom det spelet. Svavelvinter.

Åsa Roos (Nyckelringsrollspelet, 20KTP)

Knappt en vecka in på året meddelade den evigt produktiva Åsa Roos att skrivit ett rollspel för hand på skitsmå lappar. Intresset blev enormt och efter en kort finansieringskampanj finns resultatet på nyckelringar Sverige över. Som grädde på moset rekommenderar tågtidningen Kupé spelet. Bara en sån sak.

Mylingspel (Pirater!, Skepp! mm.)

En bok om skepp och skepps-strider. Med en kortlek med avståndskort och skeppsdata och andra kort. Och tärningar. År 2012. Hallå?

Det är bara att konstatera: ingenting är omöjligt för Mylingspel.

Kenneth Hite (Fenix)

Kenneth Hite är inte bara en av världens mest kända spelmakare, med spel som Trail of Cthulhu och Night’s Black Agents på cevet – sedan ett år tillbaka skriver han också spelmaterial och äventyr till Fenix. Som till exempel i senaste numret, där han på två uppslag ger 51 olika kampanjeförslag på temat “cthulhu-moster vill äta upp jorden”. Eller den personliga favoriten The Last Flight of KG200 (nr 2, 2012) – ett spelledarlöst scenario som också är ett komplett rollspel om tyskar och demoner och svek och undergång. Sa jag att han vunnit en Ennie också?

Previous

Årets hjältar 2012

Next

Årets hjältar: Illustratörer

1 Comment

  1. Kosta

    Äntligen! Blir kul att se fortsättningen!

    PS. Ingen kan döda Coriolis DS.

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén